Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kwaszone

Kiszona włoska kapusta z papryką i jabłkami Iwony

Składniki: 4 kg włoskiej kapusty 6 kwaśnych jabłek 5 kolorowych papryk 4 pokruszone listki laurowe po 2 łyżeczki zmiażdżonych ziaren pieprzu i ziela angielskiego 2 łyżeczki kminku Sposób przyrządzenia: Paprykę  i jabłka umyć, osączyć, usunąć gniazda nasienne. Paprykę wrzucić do lekko osolonej wrzącej wody na 2-3 minuty, osączyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Jabłka zderzać…

Kwaszona kapusta z kwaszonymi ogórkami Iwony

Składniki: 3 kg białej kapusty 4 strąki czerwonej papryki ½ kg kwaszonych ogórków łyżeczki kminku 6 cebul  średniej wielkości łyżki ziaren gorczycy Sposób przyrządzenia: Kapust oczyścić i poszatkować, paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paseczki, ogórki kwaszone pokroić w talarki, cebule obrać  pokroić w krążki. Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami. W…

Kiszona czerwona kapusta z jabłkami Iwony

Składniki: 3 kg czerwonej kapusty ½ kg kwaśnych jabłek 4,5 dkg soli Sposób przyrządzenia: Kapustę oczyścić, poszatkować, jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, osolić, i przemieszać. W wyparzonym glinianym garnku układać kapustę i ubijać, aż wystąpi sok. Przykryć ściereczką, ułożyć talerzyk i docisnąć czystym wyparzonym niekruszącym się kamieniem, całość …

Dynia w brandy  Iwony

Składniki: 1 mała dynia około 1 kg 3 cytryny 20 dkg cukru 1 duży kieliszek brandy sól do smaku Sposób przyrządzenia: Dynię umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę  około2-3 cm, gotować na małym ogniu 15 minut. Cytryny umyć, sparzyć i otrzeć ze skórki, jedną pokroić w kostkę, z pozostałych wycisnąć  sok, dodać do…