Składniki:
- 1 l kwaśnego mleka
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki
- pęczek włoszczyzny
- 4 grzyby suszone
- czosnek
- listek laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Składniki: 2 brokuły sól cukier 1 szkl kwaśnego mleka 2 jajka 1 łyżka oliwy z oliwek 25 dag mąki sól pieprz ½ szkl oliwy z oliwek Sposób wykonania: Brokuły umyć pod bieżącą wodą po czym ugotować je w osolonej wozie z dodatkiem cukru. W między czasie do miski wlać mleko. Wbić do niego jajka i…
Składniki: 1 pęczek trybuli dwa liście szczawiu 15 dag soku selerowego sok cytrynowy 15 dag kwaśnego mleka sól pieprz Sposób wykonania: Trybule i szczaw posiekać po czym dodać je do kwaśnego mleka. Wlać jeszcze sok z selera i sok z cytryny do smaku. Całość dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Składniki: 4 ogórki 1/2 l kwaśnego mleka 1 papryka 3 ząbki czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Obrane ogórki pokroić w plasterki, czosnek posieka a paprykę pokroić w cienkie paseczki. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i zalać roztrzepanym kwaśnym mlekiem.
Składniki: maślanka 1 litr kwaśne mleko 1/4 litra mąka 3,5 dag sól do smaku Sposób przyrządzenia: Maślankę należy zagotować. Mąkę pszenną należy zmieszać z kwaśnym mlekiem( ewentualnie ze śmietaną) i wlewać bardzo powoli do gorącej maślanki ciągle mieszając. Posolić do smaku. Polewkę można podawać z ziemniakami w mundurkach lub pieczywem. Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez…