Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kurczak

Udka kurczaka w bekonie pieczone

Składniki: 12 udek z kurczaka 50 dkg plastrów bekonu lub boczku ½ szklanki oliwy 2 łyżki mielonego pieprzy Sposób przyrządzenia: Udka umyć, dokładnie wysuszyć. Za pomocą noża podzielić na połowę cięciem w stawie kolanowym. Każdą porcję mięsa dokładnie zawinąć w plastry bekonu, spiąć namoczonymi wcześniej w wodzie wykałaczkami. Skropić oliwą, oprószyć pieprzem. Piekarnik nagrzać do…

Gumbo  zupa z kurczaka

Składniki: 3 piersi z kurczaka, ugotowane pokrojone w grubą kostkę 2 łyżki tłuszczu wytopionego z boczku 20 dkg cienkiej, dobrej kiełbasy pokrojonej w kostkę 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę 1 cebula, obrana, pokrojona w kostkę 1 l bulionu drobiowego 3 pomidory pokrojone w kostkę 1 zielona papryka, oczyszczona, pokrojona w kostkę 1/3 szklanki…

Kurczak po pekińsku

Składniki: 1 kurczak o wadze około 1, 5 kg ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki mielonego pieprzu 6 łyżek sosu sojowego 6 łyżek sake lub dobrej czystej wódki 3 pokrojone cebule dymki 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki tartego imbiru ½ szklanki mąki 1 posiekany ząbek czosnku olej do głębokiego smażenia Sposób przyrządzenia: Z tuszki kurczaka zdjąć…