Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kurczak

Piersi kurczaka w sosie śliwkowym

Jest to przepis wymyślony całkowicie przeze mnie, świetnie smakuje z kartoflami gniecionym i surówką z kapusty białej.
Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 100g śliwek suszonych
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz, mąka, ziele angielskie , listek laurowy


Sposób przyrządzenia:
Piersi rozbić na kotlety, oprószyć solą, pieprzem oraz delikatnie mąką, obsmażyć krótko na gorącym oleju i odłożyć. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę, jak będzie miękka zalać szklanką wody, dodać listek laurowy ,ziele angielskie i śliwki, gdy sos zgęstnieje  , należy go zmiksować, włożyć do niego z powrotem piersi, zagotować, doprawić do smaku ewentualnie zagęścić mąką lub rozrzedzić wodą.
Przepis został nadesłany na „Muza Ramsaya” przez Dorotę JW

 

Udka kurczaka na czerwono

Składniki: 6 udek kurczaka 3 pomidory 2 łyżki oliwy 1 szczypta majeranku 1 ząbek czosnku 1 łyżka świeżych ziół 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę po czym dodać do nich cebulę również pokrojoną w kostkę, oliw, drobno posiekany czosnek oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i…

Drobiowe curry

Składniki:

  • 1 kurczak ( 1kg 20 dag)
  • 2 łyżki curry
  • 5 dag masła
  • 2 duże cebule
  • 2 kwaskowe jabłka
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 3 dag mąki
  • 1/2 l rosołu z kury
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i szczypta cukru


Sposób przyrządzenia:
Kurczaka podzielić na części, obsypać solą i połową curry. Obsmażyć ze wszystkich stron. W czasie smażenia obrać jabłka i cebule. Pokroić w kostkę. Zdjąć z patelni kurczaka, trzymać w cieple. Włożyć na patelnie cebule i jabłka. Dusić ok. 5 min. Dodać pastę pomidorową. Mąkę wymieszać z resztą curry, dodać do cebuli i jabłek, wymieszać. Wlać rosół. Włożyć kurczaka, przykryć i dusić ok. 30- 35 minut. Doprawić sokiem z cytryny. Podawać z ryżem.
Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Agatę Bublewicz