Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kurczak

Pikantny kurczak z piekarnika

Składniki: 1 podzielony na porcje kurczak 3 drobno posiekane ząbki czosnku 1/3 szklanki majonezu 2 łyżki sosu chili 2 cebule pokrojone na ćwiartki 1 grubo pokrojona marchewka Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić. Majonez wymieszać z czosnkiem, sosem chili. Porcje kurczaka i warzywa posmarować majonezem z dodatkami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni…

Podudzia kurczaka w sezamowej panierce:

Składniki: podudzia kurczaka tarta bułka ziarna sezamu jajka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte mięso osuszyć, przyprawić. Bułkę i ziarna sezamu wymieszać w stosunku 1:1 dodać szczyptę soli i pieprzu. Jajka wybić do miseczki, wymieszać. Porcje mięsa moczyć w jajku i panierować w przygotowanej panierce. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C aż  panierka…

Kurczak w śmietankowo śliwkowym sosie

Składniki: 1 kurczak 3 cebule pokrojone w ćwiartki lub ósemki 10 dkg suszonych śliwek bez pestek 1,5 szklanki śmietany kremówki 3 łyżki masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umytego i osuszonego kurczaka przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 60 minut do lodówki. Tak przygotowanego kurczaka ułożyć  w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do…

Udka kurczaka faszerowane pieczarkami i oliwkami

Składniki: 4 udka z kurczaka przekrojone na połowę sól, pieprz masło olej Farsz: 20 dkg grzybów leśnych lub pieczarek pokrojonych w plastry 2 nieduże cebule pokrojone w plastry 10 dkg oliwek bez pestek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Udka kurczaka wytrybować z kości, przyprawić. Skrawki mięsa pozostałe z trybowania, cebulę, grzyby, oliwki grubo posiekać lekko podsmażyć…

Udka kurczaka w złotym cieście

Składniki: 5 udek z kurczaka 1 drobno posiekana cebulka 2 jajka 1 szklanka tartego żółtego sera ½ szklanki mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, ulubione zioła olej Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone udka kurczaka przekroić na połowę. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim porcje mięsa, odłożyć. Ser, mąkę ziemniaczaną, jajka, mleko i cebulkę…