Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kura

Kura w sosie potrawkowym

Składniki: kura 10 dag marchwi 10 dag pietruszki 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu sól Sos: 3 dag masła 3 dag mąki 1 żółtko ¼ cytryny 15 dag śmietany koperek sól pieprz Sposób wykonania: Kurę zalać wodą, wrzucić obrane warzywa i przyprawy, ugotować do miękkości. Wówczas meso wyjąć, oprószyć solą ora…

Farsz z kury i ryżu do pierogów

Składniki: 500 g ugotowanej kury 1 szkl. ugotowanego ryżu 2 łyżki masła łyżka gęstej śmietany sól ½ łyżeczka gałki muszkatołowej Sposób wykonania: Mięso z kury posiekać po czym przesmażyć na rozgrzanym maśle. Następnie dodać do niego ryż oraz śmietanę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz gałkę muszkatołową.

Kotlety strażaka

Składniki: 1 kura 200g bułki 1 szkl. mleka 2 łyżki masła 2 jajka 4 łyżki tartej bułki 6 łyżek masła sól pieprz Sposób wykonania: Mięso oddzielić od kości i skóry po czym zemleć go razem z bułką namoczoną w mleku. Do powstałej masy dodać masło, wbić jajka i doprawić do smaku solą ora pieprzem. Całość…

Omlet z kawałkami kury

Składniki: 1 kura 6 jajek ¾ szkl. mleka 2 łyżki masła sól Sposób wykonania: Kurę zalać wodą i ugotować po czym odcedzić i oddzielić mięso, które pokroić na małe kawałki. Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać jajkami roztrzepanymi razem z mlekiem. Oprószyć jeszcze solą i wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec do ścięcia…

Kura w winie Weroniki P

Składniki: 1 kura 300 g chudego boczku 20 małych cebulek 100 g masła kieliszek oliwy 2 ząbki czosnku 30 g mąki pszennej 250 g pieczarek butelka czerwonego wytrawnego wina tymianek liść laurowy sól Sposób wykonania: Kurę oprószyć solą i pokroić na 6 porcji, które obsmażyć na rozgrzanej oliwie. W między czasie pokroić boczek, stopić go…