Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnie regionalne

Pstrąg faszerowany trochę inaczej

Miał być pstrąg troszkę inaczej: pstrąga sprawić, zostawić głowę. Wetrzeć zioła (koleżanka, która podała mi ten przepis naciera pstrąga gotową przyprawą do ryb). Do brzucha włożyć nadzienie z masy makowej takiej do makowca, może być gotowa z puszki, można dodać różne bakalie: orzechy, migdały, skórkę pomarańczową, zawinąć w folię i upiec w piekarniku (piec krótko,…

Łosoś w śmietanie z kluseczkami

Skład: 1 kg łososia 1 cytryna 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 cebule 250 ml wywary z warzyw 1/2 łyżeczki maggi 1 łyżka masła 1łyżeczka mąki 250 ml kwaśnej śmietany sól pieprz Sposób przyrządzenia: Łososia oczyścić, zdjąć skórkę łuską, opłukać i osuszyć. Pokroić na plastry, lekko osolić, oprószyć pieprzem, skropić sokiem cytrynowym i odstawić…

Ryba w cieście na sposób angielski

Skład: 1 kg filetów z dorsza 30 dag mąk 150 ml wody mineralnej 200 ml mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu sól Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, ocet i sól. Mieszamy mikserem wodę z mlekiem, jajkiem i octem. Powoli wlewamy do mąki z dodatkami. Mieszamy…

Fasola w walijskim sosie

Skład: 40dkg fasoli 2 selery (30dkg) 3 cebule 2 jabłka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 15dkg żółtego utartego sera sól cukier czerwona sproszkowana papryka Sposób przyrządzenia: Fasolę przebrać, umyć, namoczyć i pozostawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie. Miękką osolić i odstawić. Selery i jabłka umyć, obrać i pokroić. Dodać…