Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnie regionalne

Kruche ciasteczka z galaretką

Skład: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 200 g galaretki ze smażonych owoców lub dżemu mrożone owoce1 żółtko do posmarowania cukier puder do posypania Sposób przyrządzenia: Z mąki, masła, cukru i żółtek zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm .…

Sałatka Dagi z wędzonego kurczaka

Skład: wędzony kurczak marchew papryka czosnek seler sok z cytryny ocet winny brązowy cukier trzcinowy Sposób przyrządzenia: Kurczaka pokroić w cienkie plastry. Paprykę opiec w piekarniku, obrać ze skórki. Marchew, czosnek, seler i czosnek obrać. Wszystkie dodatki pokroić jak makaron, chwilę przesmażyć na oliwie. Plastry kurczaka ułożyć na półmisku, przykryć dodatkami, polać sosem przygotowanym z…

Pieczeń barania z jarzynami

Skład: 800 g baraniny 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 seler 250 ml octu 3% 2 łyżka masła 1/2 kostka bulionowej 1 liść laurowy 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren jałowca sól pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte mięso sparzyć połową octu, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, polać masłem włożyć do brytfanki i piec w piekarniku w…

Zapiekanka chłopska

Skład: 1 opakowanie makaronu boczek wędzonycebulakeczup 8 jajek masło żółty ser sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przepłukujemy dokładnie letnią wodą. Pokrojony w kostkę boczek przesmażamy z obraną i rozdrobnioną cebulą. Makaron, skwarki z boczku wraz z cebulą, keczup i przyprawy dokładnie mieszamy i nakładamy do posmarowanego masłem i wysypanego…

Suszone ryby

Wiele gatunków ryb nadaje się do suszenia, ale tradycyjnie suszy się na Islandii głównie: dorsze, łupacze i sumy. Znakomite harðfiskur można zrobić też z flądry, a w niektórych regionach Islandii suszy się też palie wędrowne. Suszenie dorsza, łupacza i flądry: Umyć rybę i zeskrobać z niej śliską powłokę. Następnie wypatroszyć i odciąć głowę. Przeciętą i…