Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnie regionalne

Mus z dżemu owocowego

Skład: 3-4 białka 1 łyżka cukru 2-3 łyżki dżemu truskawkowego, porzeczkowego lub malinowego sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Białka ochłodzić, ubić pianę, gdy jest sztywna, dodać stopniowo cukier. Sztywno ubitą pianę ostrożnie wymieszać z dżemem i doprawić do smaku sokiem z cytryny, Podawać natychmiast po przygotowaniu. Mus przeznaczony do spożycia po kilku godzinach należy usztywnić…

Ryba po grecku

Skład: 1 kg ryby ( sandacz, szczupak) olej sojowy lub słonecznikowy 2 łyżki mąki sól pieprz 75dkg warzyw mieszanych ( marchewka, pietruszka, seler, por ) ½ – 1 szklanka przecieru pomidorowego 2 łyżki musztardy 1 szklanka rosołu cynamon kilka goździków sól pieprz cukier listek laurowy Sposób przyrządzenia: Umyta rybę oczyścić, skroić filety, podzielić na porcje,…

Francja – kraj i wina.

Na przełomie tysiącleci francuscy winiarze znaleźli się w dość kłopotliwej sytuacji. W ciągu trzech ostatnich dekad XX wieku przeciętna konsumpcja wina we Francji spadła o połowę (przy tym średni wiek ludzi pijących wino codziennie wzrósł z trzydziestu do pięćdziesięciu lat), a eksport również nikogo nie zachwyca (np. w Wielkiej Brytanii udział sprzedaży win francuskich spadł…