Skład: 25 dag fasoli Jaś, 10 dag wędzonego boczku, 8 dag cebuli, 1 dag mąki, 6 dag masła, 0,5 l bulionu (może być z kostki), 6 dag śliwek suszonych, 2 dag rodzynków, 1 1/2 dag miodu, 1 łyżeczka karmelu sól i pieprz. Sposób przyrządzenia: Fasolę ugotować do miękkości na sypko. Boczek pokroić w paski i…
Tag: kuchnie regionalne
Jednogarnkowe
Bigos bosmański
by Bahus • • 0 Comments
Pizza
Pizza z grzybami.
by Krystyna • • 0 Comments
Skład: 40 dag mąki 2 dag drożdży olej szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego oregano sól 15 dag pieczarek lub leśnych grzybów 1 cebula 2 łyżki czarnych oliwek rozmaryn 1 łyżka ząbków marynowanego czosnku Sposób przyrządzenia: Do mąki dodać cukier, szczyptę soli, wkruszyć drożdże, dodać 3 łyżki oleju, wlać ciepłe mleko, zagnieść…
Pierogi
Pierogi z mięsem kaczki*
by marek • • 0 Comments
Półmięsne
Pory zapiekane z pieczarkami i parówkami.
by Bahus • • 1 Comment
Skład: 2 pory, 20 dag pieczarek, 4 parówki, 4 łyżki oleju, 4 łyżki utartego żółtego sera, 1 jajko, 1/4 szklanki śmietany, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pory umyć, pokrajać w półplasłerki. Pieczarki umyć, obrać i też pokrajać w półplasłerki. Parówki obrać z osłonek i pokrajać w krążki. Ser zetrzeć na tarce. Rozdrobnione pory podsmażyć na rozgrzanym…