Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnia

Grenadine

Składniki: 50ml czystej wódki 75ml soku grejpfrutowego 50ml grenadine plasterek limonki 3-4 kostki lodu Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki wymieszać. Podawać z lodem i plasterkiem limonki. Uwagi : syrop grenadine można dostać bardzo dobrych marketach. Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Riczi

Warzywa po włosku z grilla

Składniki: 4 średnie ziemniaki 8 plastrów szynki 10 dkg sera koziego pokrojonego w słupki 3 łyżki oliwy 2 kolorowe papryki pokrojone na połowę 8 szparagów 2 małe cukinie pokrojone wzdłuż na plastry 1 bakłażan pokrojony wzdłuż na plastry 12 średnich pieczarek (kapelusze) Marynata: 1 zmiażdżony ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 2…

Sałatka makaronowa kreolska

Składniki: 40 dkg makaronu kolanka 1 duża mandarynka lub 2 mniejsze 1 duża brzoskwinia lub 2 mniejsze 1 jabłko 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebulą 2 łyżki octu winnego 4 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować w osolonej wodzie, powinien być al dente. Mandarynkę umyć w gorącej wodzie,…

Ucha z rasstiegajem (przepis z komentarzem)

Wędkarstwo! Dla jednych to ulubiony rodzaj wypoczynku, dla innych – pasja. I oczywiście żaden połów nie obejdzie się bez uchy. Jeśli wędkarstwo nie jest Państwa pasją, można oczywiście przyrządzić uchę w domu. Straci ona w tym wypadku swą romantyczną otoczkę, ale będzie nie mniej smaczna.   60 dag okonia, jazgarza lub innej drobnej ryby słodkowodnej,…

Kołduny po litewsku

Składniki:
Ciasto:

  • 35 dag mąki
  • 1 jajko
  • 150 ml wody
  • sól

Nadzienie:

  • 25 dag baraniny z udźca
  • 10 dag polędwicy wołowej
  • 10 dag łoju wołowego lub szpiku
  • 5 dag cebuli
  • 2 dag tłuszczu do gotowania
  • 4 dag masła do polania
  • sól, pieprz, czosnek i majeranek do smaku