Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnia

Deser figowo migdałowy

Składniki:25 suszonych fig25 słodkich migdałów¼ szklanki miodu2 łyżki miękkiego naturalnego masła2 łyżki stołowe rozcieńczonego w wodzie ulubionego aromatu Sposób przyrządzenia:Jeśli posiadamy mikser kuchenny dużej mocy przygotowanie jest znacznie łatwiejsze, ale i bez niego można sobie poradzić. A więc rozdrobnione figi, jeśli robimy deser ręcznie bardzo drobno posiekane, miód, masło i aromat miksujemy lub wyrabiamy ręcznie…

Wykwintne ciasteczka Violki

Składniki:5 białek1 szklanka cukru3 łyżki posiekanych migdałów bez skórki½ szklanki mąki ziemniaczanej1 szklanka cukier puder3 łyżki rumusok z 1 cytrynyszczypta mielonego kardamonu2/3 szklanki konfitur z ulubionych owoców15 orzechów włoskich Sposób przyrządzenia:Białka mocno schłodzić, dodać szczyptę soli, ubić na sztywno. Dodać cukier, kardamon, migdały i mąkę ziemniaczaną, mieszać aż cukier się rozpuści. Na wyłożoną pergaminem do…

Pyszne ciasteczka z truskawkami

Składniki:1 szklanka pokrojonych na połowę truskawek1 szklanka mąki pszennej4 łyżki miękkiego masła1 jajko6 łyżek mleka½ szklanki śmietany kremowej2 łyżki cukru1 łyżeczka cukru pudruszczypta soliSposób przyrządzenia:Mąkę wymieszać mikserem z solą i masłem. Jajka zmiksować z mlekiem dodać do mąki z masłem, zagnieść miękkie ciasto. Na wysypanym mąką blacie kuchennym rozwałkować ciasto na grubość 5 – 10…

Przepyszny deser pomarańczowo wiśniowy

Składniki:4 pomarańcze½ szklanki wiśni1/3 szklanki cukru1 łyżka żelatynybita śmietanalistki mięty Sposób przyrządzenia:Pomarańcze dokładnie wyszorować pod bieżącą ciepła wodą, wysuszyć, przekroić na połowę. Za pomocą łyżki, uważnie aby nie uszkodzić skórki wydrążyć z połówek miąższ, a następnie białą włókninie. Miąższ obrać z błon, usunąć pestki, posiekać nożem. Wiśnie po usunięciu pestek posiekać podobnie jak miąższ pomarańczy.…