Składniki: 1 l malin 1 ½ szkl. mleka 2 łyżki cukru 1 szkl. przecieru z malin 2 łyżki kaszy many Sposób wykonania; Mleko doprowadzić do wrzenia z dodatkiem masła, cukru i soli po czym wsypać kasze mannę. Gotować na małym ogniu do miękkości około 12 minut. Po tym czasie odstawić do ostygnięcia. Wówczas zmiksować kasze…
Tag: kuchnia
Listy
Przekąska z ananasa
by Donata Lejman • • 0 Comments
Składniki: 100 g cukru pudru 1 zielona papryczka chili 1 limonka 1 ananas Sposób wykonania: Cukier zalać 100 ml wody i trzymać na małym ogniu cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie karmel. Dodać pokrojone chili i trzymać jeszcze chwile na małym ogniu. Wówczas zdjąć go z ognia i odstawić do ostygnięcia. Do…
Ciastka
Babeczki z tuńczykiem
by Iwona Cierpiał • • 0 Comments
Ciasto: 13 dag mąki 6 dag masła żółtko łyżka mleka szczypta soli Farsz: puszka tuńczyka ½ puszki kukurydzy 2 ogórki kiszone ½ papryki majonez jogurt naturalny sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Składniki podane na ciasto dokładnie ze sobą wyrobić po czym owinąć w folie aluminiowa i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym…
Schab
Schab w musztardzie na ostro
by Asia Kluza • • 0 Comments
Składniki: 1 kg schabu pokrojonego na porcje pęczek posiekanej zielonej pietruszki ½ słoiczka musztardy francuskiej 2-3 łyżki musztardy miodowej ½ szklanki oleju 4 posiekane ząbki czosnku łyżeczka rozmarynu sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Musztardę wymieszać z olejem, czosnkiem ,natką pietruszki, rozmarynem, szczyptą soli i pieprzu do smaku. Tak przygotowaną marynatą natrzeć pokrojone porcje schabu…
Panga
Panga zapiekana na porach
by Bartek Narewski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg pangi 10 średnich porów/ białe części/ 4 łyżki oleju sól, pieprz do smaku 8 marchewek 30 dkg pieczarek 4 łyżki słonecznika 2 pęczki koperku świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn Sposób przyrządzenia: Pory umyć, oczyścić, pokroić w grube plastry. Marchew umyć, obrać i też pociąć plastry. Pory gotować 1-2 minuty we wrzątku…