Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnia wędkarska

Lin gotowany z masłem.

Składniki: 1 lin około 0,8kg – 1kg 2 litry wody 10 dag marchwi 6 dag pietruszki 4 dag selera 3 dag cebuli 2 jaja (kurze) 4 dag masła 1 cytryna 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Natka pietruszki Ocet (najlepiej z białego wina) Sól Przygotowanie: Rybę sparzyć, wypatroszyć i pozbawić głowy i płetw, posolić…

Naleśniki pomarańczowo-migdałowe.

Skład:
1/3 szklanki miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki otartej skorki pomarańczowej
3 łyżki soku pomarańczowego(może być z koncentratu)
4 łyżki likieru Grand Marnier lub Cointreau
2 łyżki Metaxa (grecka wódka) lub w zamian koniak albo brandy
1/3 szklanki zrumienionych płatków migdałowych
świeże truskawki lub cząstki pomarańczy

Klasyczna niemiecka sałatka z ziemniaków.

Skład:                                                                                                                                         80dkg ziemniaków 6dkg cebuli 2 łyżki oliwy łyżka octu winnego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte ziemniaki ugotować w łupinach, obrać jeszcze cieple i pokroić (plastry, kostka) wymieszać z drobno pokrojoną cebulą, przyprawić octem, oliwa, solą, pieprzem i podawać jeszcze ciepłe. Można zwiększyć ilość płynu jak trzeba, ale niewiele.