Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnia wędkarska

Pory zapiekane z pieczarkami i parówkami.

Skład: 2 pory, 20 dag pieczarek, 4 parówki, 4 łyżki oleju, 4 łyżki utartego żółtego sera, 1 jajko, 1/4 szklanki śmietany, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pory umyć, pokrajać w półplasłerki. Pieczarki umyć, obrać i też pokrajać w półplasłerki. Parówki obrać z osłonek i pokrajać w krążki. Ser zetrzeć na tarce. Rozdrobnione pory podsmażyć na rozgrzanym…

Gulasz wołowy po meksykańsku.

Skład: 1,2 kg wołowiny na gulasz w kawałkach 2,5 do 3 cm 2 łyżeczki oleju roślinnego 2 duże pokrojone w drobną kostkę cebule, 4 ząbki czosnku, zmiażdżone 1/2 l rosołu wołowego 1 szklanka łagodnego lub średnio pikantnego sosu chili 1 średnia cukinia pokrojona w cienkie plasterki 4 łyżeczki mąki kukurydzianej , rozpuszczonej w 1/4 szklanki…

Dorsz po prowansalsku.

Skład: 80 dag filetów z dorsza, sok z połowy cytryny, 4 łyżki mąki, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 szalotki 2 pomidory, 1 ząbek czosnku, 1 listek laurowy, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 100 ml białego wina 20 g masa, sól i pieprz. Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć i podzielić na 4 porcje. Skropić sokiem…

Bigos bieszczadzki.

Skład:

  • kapusta kiszona (kwaśna, bez kminu, nie płukana)
  • 4 kg mięso (najlepiej kilka gatunków – wołowina, wieprzowina, baranina, dziczyzna)
  • 1,6 kg kiełbasa zwykła (ogniskowa, biwakowa, wiejska)
  • 1 kg boczek wędzony
  • 0,6 kg smalec
  • 20 dag śliwki suszone (węgierki, mocno dymione)
  • 0,4 kg rodzynki
  • 10 dag borowiki suszone (ewentualnie pół na pół z podgrzybkami) jeśli grzyby dajemy świeże – trzy razy więcej
  • 12 dag miód (lejący i naturalnie, że naturalny)
  • 4 łyżki cebule (średniej wielkości) 2 sztuki owoce jałowca
  • 24 sztuki igliwie jałowca (świeże)
  • piwo Leżajsk jasne, pełne (najlepiej beczkowe) 1/2 litra