Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: Kuchnia polska

Ptasie mleczko

Składniki: 1. 4 żółtka 2. 0,5 litra mleka 3. kostka margaryny 4. 1 szklanka cukru pudru 5. 3 łyżki kakao 6. 3 łyżki żelatyny 7. 1 galaretka Sposób przyrządzenia: Zagotować mleko ,w gorącym rozpuścić żelatynę.Margaryne utrzeć z żółtkami i cukrem.Wystudzone mleko dodawać stopniowo do utartej masy i dobrze wymiksować.Podzielić na dwie częsci białą wlać do…

Kokosowe chipsy

Składniki: 1 orzech kokosowy 10 dag cukru pudru Wykonanie: Orzech kokosowy wstawić na 30 min do piekarnika nagrzanego do 160 stopniC, a nastepnie w miejscu ciemnych plamek wywiercić otwory i wylac mleczko. Skorupę rozbic młotkiem. Z miąższu nozykiem do skrobania warzyw wycinać cienkie płatki.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułozyc na niej płatki kokosa. Piec…

Pyszne danie jednogarnkowe 2

Składniki: 3 udka kurczaka lub piersi (może też być inne mięso) 2 szkl. ryżu 6 duzych marchewek sól, vegetka 1 duża cebula tłuszcz do smażenia bulion z kostki (ok.3 szklanki) Wykonanie: Mięso podsmażyć na tłuszczu razem z cebulą doprawiając do smaku vegetką. Marchewkę oczyścić i zetrzeĆ na jarzyniarce o grubych oczkach. Ryż wypłukać. Usmażone udka…

Pierogi z charakterem czyli „moje ruskie” – przepis ilustrowany

Składniki: Moje ruskie robię zazwyczaj "na oko", tzn. ile mam sera , to mniej więcej tyle samo ziemniaków. Ile farszu, tyle mąki. Robię zawsze więcej, ( 50-60 szt.), bo połowę zamrażam. Mąka ok.500g Ser ok.250g ( może być chudy ) Ziemniaki ok.250g Cebula, tłuszcz Sól i pieprz   Sposób przyrządzenia: Farsz: 3-4 średnie ziemniaki gotujemy…