Składniki: 30 dag mąki 5 dag drożdży 1/2 szkl. mleka 8 łyżek oleju 1 jajko 10 dag boczku 1 cebula 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki majeranku 75 dag kiszonej kapusty 50 dag ziemniaków 20 dag kwaśnej śmietany 20 dag kremówki sól, pieprz Wykonanie: Z mąki, łyżeczki soli, drożdzy, mleka, oleju i jaka zagnieść ciasto.…
Tag: kuchnia myśliwska
Francja
Kluski francuskie (po polsku)
by rendus • • 1 Comment
Składniki: 2-3 jajka 2 łyżki masła sól 20 dag twarogu mąka Wykonanie: Masło utrzeć z odrobiną soli, dodając po jednym żółtku, ubitą na sztywno pianę z białek oraz tyle mąki żeby ciasto nie było zbyt rzadkie (ilość mąki zależy od wielkości jaj).Do wrzącej osolonej wody kłasć łyżką małe podłużne kluseczki. Gotować 3-5 min.Kluseczki wyjąć łyżka…
Grecja
Kawa frappe
by rendus • • 6 komentarzy
Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 kulki lodów śmietankowych lub waniliowych (lub kostki lodu) 1 łyżeczka cukru mocno schłodzona przegotowana woda Wykonanie: Do wysokiej szklanki (podobnej jak do piwa) wsypujemy kawę, dolewamy 1/4 szkl. wody, dosypujemy cukier i miksujemy ok.2 min. Powstanie gęsta wysoka piana. Wkładamy do szklanki kulki lodów i uzupełniamy zimną wodą. wierzch…
Ciasto na pizze
Ciasto na pizzę 2
by rendus • • 28 komentarzy
Składniki: 40 dag mąki 3 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyzki oliwy najlepiej z oliwek ok. 1,5 szkl. ciepłej wody Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posamrowanej tłuszczem blasze. Jednak ciasto to smakuje najlepiej jeżeli po wyrobieniu schłodzimy…