Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnia grecka

Dip z ciecierzycy z sezamem

Składniki: 225 g ciecierzycy sok z 2 cytryn 150 ml pasty sezamowej Tahiti 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta mielonego kminku sól pieprz 1 łyżka papryki w proszku posiekana natka pietruszki chleb pita Sposób wykonania: Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia wymienić wodę na świeża i doprowadzić do zagotowania…

Dip z wędzonej czerwonej papryki

Składniki: 4 duże wędzone czerwone papryki ze słoika, razem z zalewą 100 g pełnotłustego twarożku ½ łyżeczki soku z cytryny sól pieprz chlebek pita Sposób wykonania: Paprykę drobno posiekać  po czym dodać do niej twarożek, sok z cytryny, solą oraz pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym…

Dip z wędzonej ikry dorsza

Składniki: 225 g wędzonej ikry dorsza 1 ćwiartka cebuli 55 g bułki tartej 1 ząbek czosnku stara skórka i sok 1 cytryny 150 ml oliwy z oliwek 6 łyżek gorącej wody pieprz czarne oliwki kapary natka pietruszki Sposób wykonania; Cebulę drobno posiekać po czym dodać do niej ikrę i całość dokładnie mieszać, najlepiej w robocie…

Sos grecki Anki

Składniki: ½ szkl oliwy 5 ząbków czosnku 5 ugotowanych w mundurkach ziemniaków 3 łyżki octu winnego sól Sposób wykonania: Czosnek obrać i marynować w occie około 4 godzin. Ziemniaki obrać po czym rozgnieść i dodać do nich ocet z marynowania czosnku oraz rozgnieciony czosnek. Całość dokładnie ucierać stopniowo wlewając oliwę. Doprawić do smaku solą.