Od trzech lat mieszkam w Grecji. W ciągu tych długich miesięcy zdążyłam się przyzwyczaić do natury tubylców i poczuć się swojsko i na tyle swobodnie, by zacząć przyglądać się z ciekawością greckiemu stylowi życia. Jednak ciągle jeszcze wielką zagadką i fascynacją jest dla mnie ich stosunek do jedzenia. Dla Greka nie istnieje śniadanie. Jego pierwszy…
Tag: kuchnia grecka
Przekąski
Ciasteczka – Melomakarona
by marek • • 0 Comments
Skład: 1 i 1/2 szklanki oleju z oliwek 1/2 szklanki masła 1 szklanka cukru 1/4 szklanki koniaku 3/4 szklanki soku z pomarańczy 2 łyżeczki potartej skorki pomarańczowej Sposób przygotowania: Ubijamy wszystko razem mikserem około 5 minut. Dodajemy ok. 1 kg mąki 1 łyżeczkę sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2…
Grecja
Kurabiedes /ciasteczka z migdałami/
by marek • • 0 Comments
Skład: 500 gr. masła200 gr. migdałówok. 1/2 kg cukru pudru 2 jajka /żółtka/ok.1 kg makisok z 1 cytryny1/2 kieliszka koniaku albo uzo1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Sposób wykonania: Ubijamy masło z dwoma łyżkami cukru pudru, aż zrobi się białe i puszyste. Dodajemy 2 żółtka ciągle ubijając, następnie sodę rozpuszczona w cytrynie, mąkę, koniak. Na koniec dodajemy migdały /obrane…
Grecja
Taramas-sałatka z ikry
by marek • • 1 Comment
Skład: – 150 g ikry– 5 kromek chleba– 2 cebulki– 150 ml oliwy– 2 cytryny– oliwki, pieprz Sposób wykonania: 1. Chleb obrać ze skórki, namoczyć w wodzie, odcisnąć i rozetrzeć na papkę, Dodać ikrę i wymieszaćna jednorodną masę. 2. Wycisnąć sok z cytryn i powoli połączyć z masą, dodając jednocześnie oliwę, doprawić pieprzem3. Wyłożyć na…
Grecja
Dolmades-gołąbki w winogronowych liściach
by marek • • 0 Comments
-Skład: – 50 świeżych liści winorośli– 400 g ryżu– 100 ml oleju– 2 cebule– 1 pęczek dymki– 1 łyżka mięty– 2 łyżki siekanego koperku– 2 łyżki zielonej pietruszki– sok z dużej cytryny– sól, pieprz, Sposób wykonania: 1. Liście winorośli dokładnie umyć i osuszyć. 2. Dymkę posiekać i zarumienić na rozgrzanym oleju. Dodać ryż i pozostałe…