Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnia grecka

Zupa fasolowa z warzywami

 

Składniki:

 

  • 225 g suchej fasoli
  • 850 ml wody
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki posiekanego tymianku
  • 1 liści laurowy
  • szczypta cukru
  • 400 g pomidorów z puszki
  • sól
  • pieprz
  • 55 g czarnych greckich oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Grecka zupa cytrynowa

Składniki: 1 ½ l rosołu z kurczaka 65 g ryżu arborio 2 jajka 6 łyżek soku z cytryny sól pieprz cytryna natka pietruszki Sposób wykonania; Do gotującego się rosołu wrzucić ryż i gotować około 20 minut. Wówczas zmniejszyć ogień i cały czas ubijając dodawać jajka ubite z sokiem z cytryny. Pozostawić na małym ogniu do…

Gorące rożki z fetą

Składniki: 200 g greckiej fety 115 g twarożku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ubite jajka pieprz 8 płatów greckiego ciasta filo 100 ml oliwy Sposób wykonania; Pokruszoną fetę wymieszać z twarożkiem, jajkiem i natką pietruszki na jednolitą masę. Doprawić do smaku pieprzem. Następnie ciasto filo pokroić na 7 cm paseczki, które posmarować oliwą, rozłożyć…

Tartaletki z fetą i oliwą

Składniki: masło do foremek mąka 175 g surowego słonego ciasta 1 jajko 3 żółtka 300 ml bitej śmietany sól pieprz 115 g greckiej fety 6 oliwek greckich 12 listków rozmarynu Sposób wykonania; Blachę na 12 babeczek wysmarować masłem. Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości 3mm i wykroić z niego krążki, które przenieść do formy…

Krakersy z sezamem

Składniki: 150 g mąki 3 łyżki ziarenek sezamu skórka z cytryny 2 łyżki posiekanego tymianku ½ łyżeczki soli pieprz 2 łyżki masła 4 łyżki zimnej wody Sposób wykonania: Do mąki dodać skórkę z cytryny, 2 łyżki sezamu, sól, masło oraz kawałki masła. Całość dokładnie wymieszać, aby ciasto przypominało kruszonkę, wówczas stopniowo dolewać wodę i wyrabiać…