Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa fasolowa z warzywami

 

Składniki:

 

  • 225 g suchej fasoli
  • 850 ml wody
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki posiekanego tymianku
  • 1 liści laurowy
  • szczypta cukru
  • 400 g pomidorów z puszki
  • sól
  • pieprz
  • 55 g czarnych greckich oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób wykonania;
Fasolę zalać wodą i gotować około 10 minut od momentu wrzenia.
Po tym czasie zmniejszyć ogień i gotować kolejne 30 minut.
Po tym czasie dodać posiekana cebulę oraz czosnek i pokrojoną marchewkę i seler.
Dodać jeszcze oliwę, tymianek, cukier, liść laurowy oraz rozdrobnione widelcem pomidory z zalewy.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku tylko pieprzem.
Gotować około 45 minut.
Po tym czasie można doprawić do smaku solą i jeśli to konieczne jeszcze pieprzem.
Przed podaniem udekorować oliwkami i natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *