Składniki:
- 225 g suchej fasoli
- 850 ml wody
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki posiekanego tymianku
- 1 liści laurowy
- szczypta cukru
- 400 g pomidorów z puszki
- sól
- pieprz
- 55 g czarnych greckich oliwek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania;
Fasolę zalać wodą i gotować około 10 minut od momentu wrzenia.
Po tym czasie zmniejszyć ogień i gotować kolejne 30 minut.
Po tym czasie dodać posiekana cebulę oraz czosnek i pokrojoną marchewkę i seler.
Dodać jeszcze oliwę, tymianek, cukier, liść laurowy oraz rozdrobnione widelcem pomidory z zalewy.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku tylko pieprzem.
Gotować około 45 minut.
Po tym czasie można doprawić do smaku solą i jeśli to konieczne jeszcze pieprzem.
Przed podaniem udekorować oliwkami i natką pietruszki.