Składniki: 120 dag kapusty pak choi 750 ml oleju roślinnego 75 g blanszowanych migdałów 1 łyżeczka soli 1 łyżka jasnego brązowego cukru szczypta mielonego cynamonu Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym wrzucić do woka z silnie rozgrzanym olejem. Smażyć około 3 minuty po czym wyjąć z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku. Natomiast do woka…
Tag: kuchnia chińska
Porady i Ciekawostki
Makaron z krewetkami i warzywami
by Janusz Stachurski • • 0 Comments
Składniki: 175 g makaronu z fasoli mung 1 łyżka oleju roślinnego 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki startego imbiru 24 krewetki 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 cebula 2 łyżki jasnego sosu sojowego sok z 1 pomarańczy 2 łyżeczki octu winnego szczypta brązowego cukru 150 ml bulionu z ryby 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżeczki…
Porady i Ciekawostki
Smażony makaron z przyprawami
by Ewa Wolińska • • 0 Comments
Składniki: 350 g makaronu jajecznego 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki mielonego anyżu 1 marchewka 1 zielona papryka 1 cebula 125 g brokułów 65 g kiełków bambusa 1 seler naciowy 1 łyżka jasnego sosu sojowego 150 ml wywaru z warzyw olej 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 2 łyżeczki wody Sposób wykonania:…
Porady i Ciekawostki
Zapiekanka z kurczaka i ryżu
by Marianna Skowronek • • 0 Comments
Składniki: 150 g ryżu 1 łyżka wytrawnego sherry 1 łyżka jasnego sosu sojowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki ciemnego brązowego cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju sezamowego 900 g filetów z piersi z kurczaka 850 ml bulionu z kurczaka 2 pieczarki 60 g ponikła słodkiego 75 g brokułów 1 żółta papryka 4…
Porady i Ciekawostki
Smażony ryż z warzywami
by Stanisława Rudzińska • • 0 Comments
Składniki: 125 g ryżu 3 łyżki oleju z orzechów ziemnych 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków 60 g fasolki szparagowej 1 zielona papryka 4 kolby młodej kukurydzy 25 g kiełków bambusa 3 pomidory 60 g ugotowanego groszku 1 łyżeczka oleju sezamowego Sposób wykonania: Ryż zalać wrzątkiem i gotować około 15 minut po…