Składniki: 450 g tofu 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych 8 cebulek dymek 2 selery naciowe 125 g brokułów 125 g cukinii 2 ząbki czosnku 450 g szpinaku 425 ml wywaru z warzyw 2 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki sosu hoi sin ½ łyżeczki chili w proszku 1 łyżka oleju sezamowego Sposób wykonania: Do…
Tag: kuchnia chińska
Porady i Ciekawostki
Bakłażany na ostro Tomka
by Tomasz Piotrowicz • • 0 Comments
Składniki: 450 g bakłażanów 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju roślinnego 2 ząbki czosnku 2 ½ cm imbiru 1 cebula 1 czerwona chili 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu hoi sin ½ łyżeczki sosu chili 1 łyżka ciemnego brązowego cukru 1łyzka octu winnego 1 łyżeczka pieprzu 300 ml wywaru z warzyw Sposób wykonania:…
Porady i Ciekawostki
Smażona jagnięcina z sezamem
by Renata Chmura • • 0 Comments
Składniki: 450 g chudej jagnięciny 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 2 pory 1 marchewka 2 ząbki czosnku 85 ml bulionu z baraniny 2 łyżeczki jasnego brązowego cukru 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 4 ½ łyżeczki ziarna sezamowego Sposób wykonania: Mięso pokroić w kostkę, którą wrzucić do woka z rozgrzanym olejem z orzechów ziemnych.…
Porady i Ciekawostki
Jagnięcina z sosem czosnkowym
by Kornelia Kucińska • • 0 Comments
Składniki: 450 g jagnięciny 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżki chińskiego wina ryżowego ½ łyżeczki pieprzu 4 łyżki oleju roślinnego 4 ząbki czosnku 60 g ponikła słodkiego 1 zielona papryka 1 łyżka octu winnego 1 łyżka oleju sezamowego Sposób wykonania: 1 łyżkę sosu sojowego wymieszać z olejem sezamowym, chińskim winem…
Porady i Ciekawostki
Jagnięcina z sosem grzybowym
by Natalia Pietruszka • • 0 Comments
Składniki: 350 g jagnięciny 2 łyżki oleju roślinnego 3 ząbki czosnku 1 por 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 4 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki chińskiego wina ryżowego 3 łyżki wody ½ łyżeczki sosu chili 175 g pieczarek ½ łyżeczki oleju sezamowego czerwone chilii Sposób wykonania: Jagnięcinę pokroić na paseczki, które wrzucić do woka z rozgrzanym…