Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnia chińska

Krewetki z marchewką

Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1 marchewka 5 jajek 225 g krewetek 1 łyżka jasnego sosu sojowego szczypta chińskiej przyprawy 5 smaków 2 cebule 2 łyżeczki ziarna sezamowego 1 łyżeczka oleju sezamowego Sposób wykonania: Startą marchewkę wrzucić do woka z rozgrzanym olejem, smażyć około 2 minut. Po tym czasie wbić na brzegi woka jajka, smażyć…

Owoce morza z papryką i kolbami kukurydzy

Składniki: 2 łyżki wytrawnego białego wina 1 białko ½ łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 300 g krewetek 125 g gotowanych kalmarów 125 g filetu z białej ryby olej roślinny 1 zielona papryka 1 marchewka 4 kolby kukurydzy Sposób wykonania: Do miseczki wlać wino, dodać białko, chińską przyprawę 5 smaków oraz mąkę…

Biała ryba po seczuańsku

 

Składniki:

 

  • 350 g filetów z białej ryby
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • olej roślinny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm laski świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 1 seler naciowy
  • 1 czerwona chili
  • 3 cebule dymki
  • 1 łyżeczka octu z wina ryżowego
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 175 ml wywaru z ryby
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki wody
  • kwiatki chili