Składniki:
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 4 ząbki czosnku
- 675 g krewetek
- 5 cm laski imbiru
- 175 g chudej wieprzowiny
- 1 por
- 3 jajka
- 2 łyżki wytrawnego sherry
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 150 ml wywaru z ryb
- 4 ½ łyżeczki maki kukurydzianej
- 3 łyżki wody
Sposób wykonania:
Na rozgrzanym oleju przesmażyć posiekany czosnek po czym wrzucić krewetki i smażyć kolejne 5 minut.
Po tym czasie krewetki wyjąć a do woka wrzucić posiekany czosnek, imbir, pokrojony por i wieprzowinę.
Całość dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu około 5 minut.
Następnie dodać sos sojowy, sherry, cukier oraz wywar.
Dokładnie wymieszać i dodać mąkę wymieszaną z wodą na gładką masę.
Trzymać na ogniu do zgęstnienia, wówczas ponownie włożyć krewetki oraz wlać ubite jajka.
Delikatnie mieszając smażyć ostanie 6 minut.
Przed podaniem udekorować poszatkowaną papryką i porem.