Składniki:
- 450 g kalmarów
- 150 ml oleju roślinnego
- 1 cm laski świeżego imbiru
- 60 g grochu cukrowego
- 5 łyżek gorącego wywaru z ryby
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- szczypta cukru pudru
- 1 ząbek czosnku
Sposób wykonania:
Kalmary przekroić wzdłuż na pół, wyprostować i wykroić wzór w karo.
Następnie smażyć kalmary w woku na rozgrzanym oleju.
Gdy kalmary się zwinąć wyjąć je z woka i odstawić na bok.
Zlać z woka większość oleju i wrzucić do niego posiekany czosnek, imbir oraz groch.
Smażyć około 1 minuty cały czas mieszając.
Wówczas ponownie wrzucić kalmary i dodać sos mieszając sos sojowy, cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wlać jeszcze gorący wywar z ryby i gotować ostanie 3 minuty.
Przed podaniem udekorować paseczkami papryki.