Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chrupiąca ryba po chińsku

 

Składniki:

 

  • 450 g filetów z białej ryby
  • 60 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych
  • 4 łyżki masła
  • olej
  • 1 czerwona chili
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta przyprawy chili
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu z wina ryżowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki chińskiego wina ryżowego
  • 2 łyżki wody
  • szczypta cukru pudru

Sposób wykonania:
Do mąki dodać żółtko, olej oraz mąkę.
Całość dokładnie wymieszać aby powstało gładkie ciasto, które odstawić na 20 minut.
Po tym czasie dodać białko ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Następnie rybę pokrojoną na małe kawałki zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju partiami około 8-10 minut.
Po usmażeniu ryby wylać większość oleju i wrzucić posiekany czosnek, chili, koncentrat pomidorowy, przyprawy chili, sos sojowy, ocet z wina ryżowego, chińskie wino ryżowe, cukier oraz wodę.
Całość dokładnie wymieszać i gotować cały czas mieszając około 3- 4 minut.
Po tym czasie włożyć rybę ponownie do sosu.
Podgrzewać ostanie 4 minuty. Podawać  z ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *