Składniki:
- 350 g filetów z białej ryby
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 4 łyżki wytrawnego białego wina
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- olej roślinny
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm laski świeżego imbiru
- 1 cebula
- 1 seler naciowy
- 1 czerwona chili
- 3 cebule dymki
- 1 łyżeczka octu z wina ryżowego
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- 175 ml wywaru z ryby
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki wody
- kwiatki chili
Sposób wykonania:
Jajka roztrzepać razem z mąką, dodać 1 łyżkę sosu sojowego oraz wino.
Całość dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.
W powstałym cieście moczyć rybę pokrojoną w kostkę i smażyć w woku z rozgrzanym olejem.
Rybę smażyć partiami około 2-3 minut.
Po usmażeniu ryby wylać większość oleju po czym wrzucić do woka posiekany czosnek, imbir, cebulę, seler, dymkę oraz chili.
Smażyć nie przerywając mieszania około 2 minut.
Po tym czasie wlać pozostały sos sojowy, wywar z ryby oraz ocet.
Doprawić do smaku pieprzem oraz cukrem.
Na sam koniec zagęścić sos mąką wymieszaną z wodą.
Doprowadzić do wrzenia i trzymać na ogniu ostatnią minutę.
Rybę włożyć do sosu i jeszcze przez chwilę podgrzewać aż ryba stanie się ciepła.