Składniki: 1,5 kg okry posortowanej wg wielkości 6 łyżek soli 3 szklanki octu 3 szklanki wody 6 ząbków czosnku 3 łyżeczki ziaren gorczycy 12 koszyczków kwiatowych kopru Sposób przyrządzenia: Okrę dokładnie umyć i osączyć, każdy owoc kilkakrotnie nakłuć widelcem. W słojach na dnie umieścić czosnek, gorczycę. Wypełnić słoje przygotowaną okrą. Na górę słoja położyć kwiatostan…
Tag: koper
Przetwory z ogórków
Pikle z ogórków po żydowsku
by Sara • • 0 Comments
Składniki: 10 małych twardych ogórków 4 pocięte na ćwiartki ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do marynowanych ogórków 3 gałązki kopru 2 łodygi selera naciowego 3 łyżki soli gruboziarnistej 3 szklanki gorącej wody Sposób przyrządzenia: ogórki ułożyć w odpowiednio dużym słoju. W pustych przestrzeniach między ogórkami umieścić koper, czosnek i kawałki selera naciowego. Przyprawę do ogórków…
Udka z kuczaka
Udka z kurczaka po piemoncku
by Bahus • • 2 komentarze
Składniki: 4 udka z kurczaka 40 g pszennej mąki z pełnego ziarna 40 g masła 80 g cebuli 400 g marchewki 400 g bulw kopru włoskiego 800 g ziemniaków 120 g wytrawnego białego wina 400 ml bulionu 60 g kwaśnej śmietany tymianek 160 g zielonej sałaty 120 g rzodkiewek 20 g oleju sól, pieprz, trochę…
Chłodniki
Chłodnik z ogórków
by marek • • 0 Comments
Odgotować trochę boćwiny drobno w paski pokrajanej. Wziąć l litr sosu od kiszonych ogórków, zagotować, wy szumować, ostudzić i zmieszać z ½ litr. kwaśnej śmietany, ćwikłą i paru garściami w cienkie plastry krajanych ogórków. Usiekać trochę kopru, ugotować parę jaj na twardo, pokrajać na ćwiartki, obrać szyjki i nóżki od raków, zmieszać wszystko razem, wlać…
Warzywa
Pieczony koper włoski z masłem czosnkowym i wermutem
by Anerite • • 0 Comments
Bardzo szybkie danie. Jest lekkie w smaku i świetnie pasuje do każdego mięsa lub ryby. Składniki: • 3 duże główki włoskiego kopru, • ząbek czosnku drobno posiekany, • 3 duże łyżki masła, • ok. pół l. wermutu, można użyć białego wina, • sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 225 C. Oczyścić koper odkrawając…