Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: konfitury

Buraczki na zimę-Iwony

Składniki: 3 kg buraczków 8 łyżek cukru 15 łyżek octu 3 płaskie łyżki soli Sposób przyrządzenia: Buraczki dokładnie umyć i w garnku zagotować ,aż do miękkości, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, doprawić do smaku solą, cukrem i octem , delikatnie wymieszać i przełożyć  do wyparzonych słoiczków, pasteryzować około 10 minut.

Zimowa sałatka z warzyw-Iwony

Składniki: 1 kg  ogórków 1 kg marchewki 1 kg pomidorów 1 kg jabłek papierówek/ kwaśne / 1 kg cebuli 3 czerwone papryki Zalewa: ¾ szklanki octu 10% 3 łyżki cukru kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych 5 płaskich łyżek soli Sposób przyrządzenia: Pomidory i paprykę umyć, pomidory pokroić w kostkę, z papryki usunąć gniazda…

Papryka na grecki sposób

Składniki: 2 kg czerwonej i żółtej  papryki / około 15 sztuk/ 8 ząbków czosnku ½ szklanki oliwy z oliwek przyprawa typu Vegeta do smaku Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, osuszyć, sparzyć, usunąć skórkę, usunąć gniazda nasienne, przekroić na ćwiartki, wyłożyć do umytych i wyparzonych słoiczków. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą, doprawić do…

Kolorowa sałatka z porów z warzywami i orzechami

Składniki: 2 marchewki 2 cebule 25 dkg czerwonych rzodkiewek 1 kg porów/ białe części/ 3 ząbki  czosnku 1 łyżeczka chili 3 łyżki soli 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżką  octu winnego Sposób przyrządzenia: Pory czyścić, umyć  i pokroić w plastry. Marchewkę  umyć , obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewkę umyć, oczyścić…

Fasolka szparagowa w zalewie z bobem

Składniki: 2 kg fasolki szparagowej pęczek koperku kilka gałązek cząbru łyżka gorczycy 2-3 zielone papryki 2 kg bobu kilka liści kapusty 3 łyżeczki soli 2 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Fasolkę umyć, oczyścić , usunąć końcówki, paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki.  W misce wymieszać wszystkie składniki, dodać 3 łyżeczki soli, wymieszać . Kapustę…