
Składniki:
- 1 opakowanie sera camembert
- 250 ml jasnego piwa
- 25 dag mąki pszennej
- 3 białka z jajek
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- konfitury

Składniki: 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu 1 kg cukru żelującego sok z i starta skorka z cytryny 3 kieliszki likieru z czarnych porzeczek Sposób wykonania: Do owoców dodać sok i skórkę z cytryny oraz cukier żelujący po czym cały czas mieszając doprowadzi do wrzenia, trzymać na ogniu ok. 4 min. Następnie zdjąć owoce z…
Cudowny zapach jaki się roznosi podczas robienia tego cukru w domu wprawia mnie w radosny nastrój. Składniki: • cukier drobny 50 dkg • kwiat lawendy suszony 50 g Sposób przyrządzenia: Wsypujemy obie rzeczy do miksera i lekko miksujemy. Następnie przesypujemy do szczelnego pojemnika lub słoika – odstawiamy na dwa tygodnie. Przesiewamy cukier i używamy min.…
Kolejna moja propozycja na własny cukier – tym razem cynamonowy.
Składniki:
• cukier drobny biały 50 dkg
• kora cynamonu 4-6 lasek
Sposób przyrządzenia:
Wkładamy cynamon do szklanego szczelnego pojemnika i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na około 2 tygodnie cukier przejdzie pięknym zapachem a później używamy go do wszelkiego rodzaju wypieków, szczególnie z jabłkami.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa