Składniki: ½ kg kaparów 2 szkl octu winnego 10 dag cukru kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka goździków ½ łyżeczki soli Sposób wykonania: Kapary zalać 1 litrem wrzątku po czym gotować je przez około 10 minut. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do słoików. Następnie ocet winny wymieszać z cukrem, pieprzem, zielem, goździkami…
Tag: konfitury
Listy
Kwas buraczany
by Roksana Radzik • • 0 Comments
Składniki: 1 kg buraków 1 listek laurowy kawałek razowego chleba Sposób wykonania: Buraki umyć po czym pokroić w plastry. Zalać je wodą aby wszystkie były przykryte. Dodać listek laurowy oraz kawałek razowego chleba. Odstawić na bok na 4 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie zdjąć pleśń a kwas rozlać do butelek.
Listy
Kwas jabłkowy Teresy
by Terasa Siemiątkowska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg jabłek ½ kg rodzynków Sposób wykonania: Jabłka umyć i pokroić na kawałki po czym wrzucić je do gęsiora. Wlać 5 litrów wody i odstawić na cały tydzień w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przecedzić przez gazę i rozlać do butelek. Szczelnie zakręcić.
Listy
Marynowane owoce dzikiej róży
by Edyta Ślusarz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg owoce ½ l octu winnego ½ kg cukru Sposób wykonania: Cukier zalać octem winnym i podgrzewać na małym ogniu, aż powitanie gesty syrop. Wówczas włożyć owoce przekrojone na połówki. Trzymać na małym ogniu, aż owoce staną się szkliste dość często mieszając. Następnie odstawić owoce na dwa dni. Po tym czasie ponownie smażyć…
Listy
Dżem z płatków różanych
by Krzysiek Słotwiński • • 0 Comments
Składniki: ½ kg płatków dzikiej róży ½ kg cukru 1 cytryna Sposób wykonania; Płatki róż skropić sokiem z cytryny i zasypać szklanką cukru. Wówczas całość dokładnie utrzeć. Z reszty cukru i ½ szkl wody ugotować syrop po czym gdy jest jeszcze gorący włożyć masę z różaną. Dokładnie wymieszać i trzymać na małym ogniu cały czas…