Składniki: 1 kg papryki czerwonej 1 szkl cukru 2 cytryny 1 łyżka soli Sposób wykonania: Paprykę pokroić na małe kawałki po czym wrzucić ją do rondelka. Zasypać cukrem i dusić na małym ogniu. Gdy papryka będzie już prawie miękka dodać sok z cytryny. Gdy przecier stanie się gęsty, doprawić do smaku solą i przełożyć do…
Tag: konfitury
Listy
Pomidory z ziołami marynowane
by Karina Boruch • • 0 Comments
Listy
Botwinka pasteryzowana
by Ada Mokrzycka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg botwinki po kilka gałązek kopru i szczypiorku pół łyżeczki kwasku cytrynowego łyżeczka cukru łyżeczka soli Sposób wykonania: Botwinkę i zieleninę posiekać. Dodać przyprawy i delikatnie podgrzać na małym ogniu. Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować godzinę.
Listy
Śliwkowy ketchup
by Paulina Świniarska • • 0 Comments
Składniki: 3 dag imbiru 250 ml ketchupu 10 dag konfitury śliwkowej 3 łyżki sosu sojowego 5 kropli sosu tabasco 1 łyżka octu balsamiczny Sposób wykonania: Imbir posiekać po czym wymieszać go z ketchupem, konfiturą, sosem sojowym i tabasco. Następnie dodać jeszcze ocet balsamiczny i dokładnie wymieszać.
Listy
Brzoskwinie w sosie z wina
by Adam Sarnowski • • 0 Comments
Składniki: 50 dag brzoskwiń z kompotu sos: 4 żółtka 3 łyżki cukru 1 szklanka białego wina skórka cytrynowa 5 dag konfitur, np. z wiśni 1/2 cytryny Sposób wykonania: Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem. Następnie nie przerywając ucierania dodawać stopniowo wino, konfitury oraz sok z cytryny. Pod koniec wrzucić…