Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: konfitury

Konfitury z buraków

Składniki: 1 kg buraków ½ kg cukru garść płatków migdałowych 2 łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: Buraki upiec w piekarniku po czym obrać je ze skórki i pokroić na małe kawałki. Następnie cukier zalać wodą i gotować do momentu, aż powstanie gęsty syrop, wówczas dodać buraki i trzymać na małym ogniu około 30 minut.…

Konfitury bananowe

Składniki: 1 kg bananów ½ kg cukru 1 szkl wody 1 cytryna Sposób wykonania: Obrane banany pokroić na plasterki, które skropić sokiem z cytryny. Następnie cukier zalać wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i gotować na małym ogniu aż powstanie gęsty syrop, wówczas włożyć do niego banana. Trzymać na małym ogniu około 15 minut. Po…

Konfitury z aronii

Składniki: 1 kg aronii 1 kg cukru 1 szkl wody 1 cytryna 1 kieliszek rumu Sposób wykonania: Cukier zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu, aż powitanie gesty syrop, wówczas dodać do niego oczyszczoną aronie. Trzymać na małym ogniu około 20 minut po czym zestawić z ognia do ostygnięcia, wówczas ponownie smażyć około 15…

Konfitury ananasowe

Składniki: 1 kg ananasa ½ kg cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Obranego ananasa pokroić w kostkę. Następnie ½ kg cukru zalać szklanka wody i gotować na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop, wówczas włożyć  do niego kawałki ananasa. Doprowadzić do wrzenia po czym zdjąć z ognia i odstawić na całą noc. Następnego dnia ponownie…

Konfitura z rabarbaru do mięs, deserów

Składniki: 2,5 litra oczyszczonego, pokrojonego w kostkę rabarbaru 4 szklanki cukru 1 szklanka octu jabłkowego 2 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta mielonych goździków szczypta mielonego ziela angielskiego Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie wymieszać wszystkie składniki konfitury, doprowadzić do wrzenia, mieszając co kilka minut powoli gotować około 60 – 70 minut. Gorącą konfiturę przełożyć do…