Składniki: • 4 kg kapusty • 2 kg buraczków • 0,5 kg cebuli Zagotować i ostudzić: • 1,5 l wody • 0,5 litra octu • 30 dag cukru • 8 dag soli • pieprz, • ziele angielskie • liść laurowy Wykonanie: Poszatkować 4 kg kapusty. Ugotować 2 kg buraczków i zetrzeć na grubych oczkach lub…
Tag: konfitury
Sałatki na zimię
Sałatka z czerwonej kapusty pana Rysia
by klaufa • • 0 Comments
Składniki: -5kg kapusty czerwonej -4 szklanki wody -1 szklanka i 2 łyżki cukru -1 szkl.octu 10% -3 łyzki soli -pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy. Sposób przyrządzenia: Kapustę poszatkowac i gotowac 20 minut w zalwie.Przełozyc do słoików i pasteryzowac 20 minut.
Sałatki na zimię
Sałatka z zielonych pomidorów w occie.
by Anerite • • 1 Comment
Składniki: • na 1 kg zielonych pomidorów • 12 dkg soli • 12 dkg cukru • 1/5 l. octu 6%, • 3 cebule, • 0,5 dkg gorczycy, • 2 strąki ostrej papryki, • 2 listki laurowe, • 5 ziaren ziela angielskiego • 5 ziaren czarnego pieprzu. Wykonanie: Umyte i suche pomidory pokroić w grube plastry,…
Przetwory domowe
Dynia marynowana I
by Anerite • • 0 Comments
Składniki: • 1 kg dyni dojrzałej, lecz twardej, • ½ l 6% octu, • 25 dkg cukru, • goździki, • cynamon Wykonanie: Dynie obrać i pozbawić miękiszu i pestek (które można obsuszyć w piekarniku i podgryzać),pokrajać w kostkę 1 – 3 cm lub wykroić kulki, albo inne kształty lub pomieszać różne. Lekko obgotować w wodzie,…
Przetwory domowe
Dynia marynowana II
by Anerite • • 0 Comments
Składniki: • 2 kg oczyszczonej dyni, • ½ l. 6% octu, • 80 dkg cukru, • 8-10 goździków • kawałek cynamonu Wykonanie: Cukier rozpuścić w 3/4 l. wody i zagotować z przyprawami, na wrzątek wrzucić dynie (pokrojona j.w.) i gotować, aż stanie się szklista. Teraz wyjąć dynie i odsączyć, wlać ocet do syropu i zagotować…