

Skład: 3 kg wieprzowiny , 2 kg surowego boczku , 4-5 ząbków czosnku , sól ,pieprz , szcypta cukru . Sposób przyrządzenia: Mięso i boczek grubo zmielić przez maszynke. Wymieszać na jednolitą masę , dodając rozgniecony czosnek i przyprawy. Wyparzyć słoiki,wygotować nakrętki i wysuszyć. Nakładać masę do słoików , szczelnie zakręcić,ułożyć w dużym garnku ,zalać…
Składniki: • 2 kg ogórków • 2-3 ząbki czosnku • kilka gałązek kopru • sól Sposób przyrządzenia: Ogórki bardzo dokładnie umyć i ułożyć pionowo w wyparzonym glinianym garnku. Przełożyć je gałązkami czosnku. Czosnek pokroić w piórka i dołożyć do garnka. Zagotować wodę ze sporą ilości soli. Taką wodą zalać ogórki, przyłożyć odwrócony talerzyk i obciążyć…
Składniki: • 10 strąków papryki • 2 głowki kapusty czerwona i biała • 2 łyżki soli • 3 łyżki cukru • ocet winny • liście laurowe • ziele angielskie • pieprz Wykonanie: Kapustę poszatkować, wymieszać z solą, pieprzem i cukrem. Papryki umyć i po wyjęciu środków, napełnić i po wyjęciu środków napełnić kapustą. Ułożyć w…