Składniki:
• 1/2 kg mąki
• 1 szklanka mleka
• 6-8 dag cukru
• cukier puder
• 6 żółtek
• esencja rumowa
• 1 płaska łyżeczka soli
• 10 dag masła lub margaryny
• tłuszcz do smażenia
• konfitury
Sposób przyrządzenia:
Z mąki odsypać 1/4 część, rozmieszać ją z mlekiem i dodać 6-8 dag drożdży. Odstawić na godzinę. Gdy wyrośnie wlać do reszty mąki, dodać cukier puder, 6 żółtek , esencję rumową oraz sól. Wyrobić bardzo dokładnie. Pod koniec dodać roztopione masło. Jeszcze raz wyrobić. Przykryć ciasto ściereczką, postawić w ciepłym miejscu i odczekać około godziny. Gdy urośnie nabierać łyżką, rozpłaszczać palcami i nakładać do środka gęstą konfiturę. Zasklepić formując kulkę. Położyć na oprószanej mąką stolnicy lub serwecie zalepioną stroną w dół. Przykryć serwetą.
W rondlu rozgrzać tłuszcz i wkładać zalepioną strona do dołu, a gdy się zarumienią obracać (najlepiej widelcem). Wyjmując osączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)