Składniki: • skórki z 6 pomarańczy, • 1/2 kg cukru, • 1 litr wody. Sposób przyrządzenia: Skórki myjemy porządnie i wkładamy do namoczenia. Podczas moczenia, co najmniej raz zmieniamy wodę na świeżą. Można je moczyć do 2 dni. Jednak doba w zupełności wystarcza. Porządnie odcedzamy z wody przed dalszym ciągiem pracy. Na ogniu nastawiamy syrop.…
Tag: konfitury
Przetwory domowe
Pikantne gruszki
by rendus • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dojrzałych, twardych gruszek 0,5 litra czerwonego wytrawnego wina 1 cytryna 5 szklanek czerwonego octu winnego 1 szklanka cukru 25 dag miodu ziarna czarnego pieprzu gożdziki ziele angielskie cynamon liście laurowe Wykonanie: Gruszki obrać, włożyć do zimnej wody zmieszanej z sokiem z cytryny. Do naczynia wlać ocet i wino, włożyć cukier, miód i…
Przetwory z ogórków
Ogórki w musztardzie Gziuty
by Gziuta • • 7 komentarzy
Składniki: 1. 1 litr wody 2. 1 szklanka octu 3. 25 dkg cukru 4. 5 łyżek musztardy 5. 3 łyżki soli 6. ogórki Sposób przyrządzenia: Do słoika ( ziele angielskie, pieprz,liść laurowy, gorczyca) Składniki zalewy wymieszać.Gotować zalewę od 3 do 5 minut. Zalać ułożone w słoiku ogórki wraz z przyprawami, szczelnie zamknąć. Przepis został nadesłany…
Przetwory domowe
Marynowane winogrona, kuchnia rosyjska
by Aneritte • • 1 Comment
Składniki: 2 kg winogron (twarde, dojrzałe), 150 ml octu 10 %, 1/2 kg cukru, 5-8 goździków, kawałek cynamonu, 5 g soli Sposób przyrządzenia: 0.85 l wody zagotować pod przykryciem z przyprawami i cukrem, dodać ocet i znów zagotować. Umyte i osaczone grona włożyć do słoików i zalać zalewa. Pasteryzować 15 min.
Przetwory domowe
Kompot z czarnych jagód
by mudzia • • 0 Comments
Składniki: • 2 kg jagód • 2 szklanki cukru • okolo 1 litra wody Sposób przyrządzenia: Jagody umyć i odsączyć. W garnku zagotować cukier z wodą aż zrobi się syrop. Jagody wsypać do słoików, mniej więcej do 4/5 wysokości i zalać syropem. Zamknąć słoiki i pasteryzowac około 25 minut. * w tych samych proporcjach mozna…