Składniki: 1 kg wiśni 25 dag cukru ½ l wody Sposób wykonania: Wodę zagotować z dodatkiem cukru. W między czasie wydrylować wiśnie. Następnie przełożyć wiśnie do słoików i zalać gorącą zalewą. Zamknąć szczelnie słoiki i pasteryzować ok. 15 min. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Renatę
Tag: kompot
Desery
Owoce w galarecie z bitą śmietaną
by Xawier • • 0 Comments
Składniki: • 0.5 l kompotu morelowego • 0.5 l kompotu gruszkowego • 3 łyżeczki żelatyny • 1 szklanka śmietany • 0.5 szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Odcedzić owoce, pokroić dość grubo, ułożyć w salaterkach. Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, pozostawić aż napęcznieje, następnie dolać trochę wrzącej wody, rozpuścić żelatynę. Wlać do garnka sok z…
Owoce
Kompot z jabłek
by Mudzia • • 1 Comment
Składniki: • 3 i 1/2 kg twardych jabłek• 1 litr wody • 25 dag cukru • 2 cytryny • 3/4 litra białego wina • 3/4 litra wody • cynamon Sposób przyrządzenia: Jabłka obrać i przekroić na pół, usunąć gniazda ( powinno zostać około 3 kg). Przełożyć do słoików, układając ciasno. Przygotować zalewkę: zagotować razem wino,…