Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kompot

Kompot z wiśni Ilony

Składniki owoce wiśni 2 kg woda 1,5 litra cukier 5 łyżek Sposób przyrządzenia Wiśnie należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, następnie włożyć do słoików, tak, aby do wierzchu zostało około 2 cm. Wodę połączyć z cukrem i dokładnie wymieszać. Zalać powstałą mieszanką wiśnie w słoikach, dokładnie zakręcić. Tak przygotowane przetwory należy pasteryzować w garnku około…

Kompot ze śliwek

Składniki: 1 kg śliwek 20 dag cukru ¾ l wody kilka goździków kawałek cynamonu                                                    Sposób wykonania:         Wodę zagotować z dodatkiem cukru cynamonu i goździków. W między czasie ponakłuwać owoce i przełożyć je do słoikowi zalać gorąca zalewą. Szczelnie zakręcić i pasteryzować ok. 15-20 min. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Agnieszka L

Kompot z gruszek

Składniki: 1 kg gruszek 10 dag cukru sok z ½ cytryny ½ l wody kawałek laski wanilii Sposób wykonania: Gruszki obrać i przekroić na połówki po czym ułożyć w słoikach. Następnie wodę ugotować z dodatkiem soku z cytryny, cukrem oraz wanilią, wówczas zalać zalewą gruszki. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować ok. 15-20 min. Przepis nadesłany…

Kompot z kawałkami melona

Składniki: 1 ½ kg melona 10 łyżek cukru pudru łyżka rumu skórka starta z ½ cytryny Sposób wykonania:Obranego melona pokroić w kostkę, którą posypać cukrem oraz skórką z cytryny.Następnie podgrzewać na malutkim ogniu aż melon stanie się przezroczysty, wówczas go wyjąć a sos odparować i połączyć z rumem.Koski melona rozłożyć do pucharków i zalać je…

Kompot z czerśni

Składniki: 1 kg czereśni 25 dag cukru ½ l wody Sposób wykonania: Wodę zagotować z dodatkiem cukru. W między czasie wydrylować czereśnie. Następnie przełożyć czereśnie do słoików i zalać gorącą zalewą. Zamknąć szczelnie słoiki i pasteryzować ok. 15 min. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Renatę