Składniki: 300 g moreli ½ szkl. cukru 1 g kwasku cytrynowego 3 szkl. wody Sposób wykonania:Morele przekroić na połówki, usunąć pestki.Następnie wodę zagotować i dodać do niej cukier, kwasek cytrynowy oraz morele.Całość ugotować po czym odstawić do ostygnięcia.
Tag: kompot
Owoce
Kompot z czereśni
by Ela Zalewska • • 0 Comments
Składniki: 300 g czereśni ½ szkl. cukru 1 g kwasku cytrynowego 3 szkl. wody 1 szkl. wina Sposób wykonania:Wodę zagotować po czym wrzucić do niej owoce, cukier i kwasek cytrynowy.Całość ugotować po czym odstawić do ostygnięcia.Na sam koniec wlać wino i wymieszać.
Przetwory domowe
Kompot śliwkowy Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: śliwki 40 dag cukier 5 łyżek woda 0,75 litra cynamon 1/2 łyżeczki Sposób przyrządzenia: Wodę należy zagotować w garnuszku z cukrem oraz cynamonem. Śliwki należy dokładnie umyć, w miarę potrzeby wypestkować. Owoce wrzucić do wrzącej wody, następnie zagotować i zestawić z ognia. Odstawić na około 15 minut pod przykryciem, żeby kompot nabrał smaku. Można…
Przetwory domowe
Kompot z rabarbaru Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: rabarbar 1/2 kg woda 0,75 litra cukier 10 dag skórka z cytryny 1 kawałek Sposób przyrządzenia: Wodę należy zagotować, dodać do niej biały cukier i skórkę z cytryny w kawałku. Łodygi rabarbaru należy dokładnie umyć pod zimną wodą, następnie bez obierania należy pokroić je w kostkę. Po pokrojeniu należy od razu wrzucić je do…
Przetwory domowe
Kompot z jabłek Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: jabłka 1/2 kg woda 3 szklanki cukier 4 łyżki goździki 4 sztuki Sposób przyrządzenia: Wodę należy zagotować z cukrem oraz goździkami. Jabłka należy dokładnie umyć, nie obierając ich należy pokroić je w plasterki. Pokrojone owoce należy wrzucić na gotujący się syrop. Gotować całość przez 5- 7 minut, zestawić, podawać na gorąco lub na zimno…