Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kompot

Kompot z czereśni

Składniki: 300 g czereśni ½ szkl. cukru 1 g kwasku cytrynowego 3 szkl. wody 1 szkl. wina Sposób wykonania:Wodę zagotować po czym wrzucić do niej owoce, cukier i kwasek cytrynowy.Całość  ugotować po czym odstawić do ostygnięcia.Na sam koniec wlać wino i wymieszać.

Kompot śliwkowy Ilony

Składniki: śliwki 40 dag cukier 5 łyżek woda 0,75 litra cynamon 1/2 łyżeczki Sposób przyrządzenia: Wodę należy zagotować w garnuszku z cukrem oraz cynamonem. Śliwki należy dokładnie umyć, w miarę potrzeby wypestkować. Owoce wrzucić do wrzącej wody, następnie zagotować i zestawić z ognia. Odstawić na około 15 minut pod przykryciem, żeby kompot nabrał smaku. Można…

Kompot z rabarbaru Ilony

Składniki: rabarbar 1/2 kg woda 0,75 litra cukier 10 dag skórka z cytryny 1 kawałek Sposób przyrządzenia: Wodę należy zagotować, dodać do niej biały cukier i skórkę z cytryny w kawałku. Łodygi rabarbaru należy dokładnie umyć pod zimną wodą, następnie bez obierania należy pokroić je w kostkę. Po pokrojeniu należy od razu wrzucić je do…

Kompot z jabłek Ilony

Składniki: jabłka 1/2 kg woda 3 szklanki cukier 4 łyżki goździki 4 sztuki Sposób przyrządzenia: Wodę należy zagotować z cukrem oraz goździkami. Jabłka należy dokładnie umyć, nie obierając ich należy pokroić je w plasterki. Pokrojone owoce należy wrzucić na gotujący się syrop. Gotować całość przez 5- 7 minut, zestawić, podawać na gorąco lub na zimno…