Składniki: 6 bułek 1/2 pęczka natki 5 łyżek masła sól 1 cebula po dwie szczypty pieprzu i gałki muszkatołowej 2 żółtka 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Bułki też pokroić w kosteczkę. Natkę umyć, posiekać. Trzy łyżki masła rozgrzać na patelni, podsmażyć pokrojoną bułkę. Grzanki przełożyć do…
Tag: knedle
Półmięsne
Kartacze litewskie
by Bugs z Kalisza • • 5 komentarzy
Nazywane też cepelinami. Oryginalna potrawa litewska, znana doskonale w okolicach Puńska i Sejn, ale nie tylko. Przygotowuje się ją z ziemniaków, mięsa, cebulki, przypraw. Kartacze to obrazowo mówiąc – duże owalne pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Ciasto podobnie jak na cepeliny . Różnica polega na kształcie klusek. Kartacze są okrągłe a cepeliny jak cygaro. Składniki:…