Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: knedle

Czeskie knedliki

Składniki: 6 bułek 1/2 pęczka natki 5 łyżek masła sól 1 cebula po dwie szczypty pieprzu i gałki muszkatołowej 2 żółtka 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Bułki też pokroić w kosteczkę. Natkę umyć, posiekać. Trzy łyżki masła rozgrzać na patelni, podsmażyć pokrojoną bułkę. Grzanki przełożyć do…

Kartacze litewskie

Nazywane też cepelinami. Oryginalna potrawa litewska, znana doskonale w okolicach Puńska i Sejn, ale nie tylko. Przygotowuje się ją z ziemniaków, mięsa, cebulki, przypraw. Kartacze to obrazowo mówiąc – duże owalne pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Ciasto podobnie jak na cepeliny . Różnica polega na kształcie klusek. Kartacze są okrągłe a cepeliny jak cygaro. Składniki:…

Knedle z mięsem

Składniki:

Ciasto:
• 1 kg ugotowanych ziemniaków,
• 30 dkg mąki,
• jajko,
• sól do smaku.
Farsz:
• 40 dkg wołowiny bez kości,
• 20 dkg włoszczyzny,
• 20 dkg cebuli,
• 2 dkg tłuszczu,
• jajko,
• sól, pieprz do smaku.
• 10 dkg boczku