Składniki: 1 l bulionu z włoszczyzny 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 plastry szynki 1 łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki mielonej papryki 2 żółtka 1 op śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym dodać kminek oraz paprykę. Następnie wlać bulion i dodać szynkę pokrojoną w paski. Trzymać na małym…
Tag: kminek
Porady i Ciekawostki
Wołowina z duszoną kapustą
by Grażyna Warzecha • • 0 Comments
Składniki: 1 kg polędwicy wołowej ½ szkl mąki pszennej 2 łyżki nasion kminku ¼ szkl oliwy z oliwek łyżka sproszkowanej papryki cebula ½ główki białej kapusty ½ szkl białego octu winnego 1 szkl zimnej wody sól ½ szkl kwaśnej śmietany Sposób wykonania: Do miski wrzucić mięso pokrojone w kostkę, dodać mąkę oraz kminek. Całość dokładnie…
Porady i Ciekawostki
Sałatka z pieczonej papryki
by Artur Budzyński • • 0 Comments
Składniki: 2 zielone papryki 2 czerwone papryki 2 żółte papryki ½ łyżeczki nasion kminku 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku szczypta cukru sól pieprz greckie oliwki Sposób wykonania: Paprykę wstawić do piekarnika i piec aż skórka stanie się czarna, wówczas wyjąć ją z piekarnika, przykryć ściereczką i odstawić…
Listy
Dip z bakłażana z czosnkiem
by Grażyna Strzelczyk • • 0 Comments
Składniki: 2 bakłażany 50 ml szkl oliwy z oliwek sok z ½ cytryny 150 ml gęstego greckiego jogurtu 2 ząbki czosnku szczypta mielonego kminku sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania; Bakłażana ponakłuwać widelcem po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 45 minut. Po tym czasie wyjąć je z piekarnika i odstawić…
Listy
Dip z ciecierzycy z sezamem
by Kornelia Wilczek • • 0 Comments
Składniki: 225 g ciecierzycy sok z 2 cytryn 150 ml pasty sezamowej Tahiti 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta mielonego kminku sól pieprz 1 łyżka papryki w proszku posiekana natka pietruszki chleb pita Sposób wykonania: Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia wymienić wodę na świeża i doprowadzić do zagotowania…