Składniki: 2 duże cukinie około 3-4 kg 1 ½ kg cebuli 1 ½ szklanki octu 1 ½ kg czerwonej papryki 4 słoiczki koncentratu pomidorowego sól, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra przyprawa curry, bazylia i przyprawa do spaghetti / po 1 łyżce / ½ szklanki cukru Zalewa: ¾ szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Cukinię, paprykę umyć,…
Tag: kiszone
Listy
Buraczki na zimę-Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 3 kg buraczków 8 łyżek cukru 15 łyżek octu 3 płaskie łyżki soli Sposób przyrządzenia: Buraczki dokładnie umyć i w garnku zagotować ,aż do miękkości, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, doprawić do smaku solą, cukrem i octem , delikatnie wymieszać i przełożyć do wyparzonych słoiczków, pasteryzować około 10 minut.
Listy
Zimowa sałatka z warzyw-Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ogórków 1 kg marchewki 1 kg pomidorów 1 kg jabłek papierówek/ kwaśne / 1 kg cebuli 3 czerwone papryki Zalewa: ¾ szklanki octu 10% 3 łyżki cukru kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych 5 płaskich łyżek soli Sposób przyrządzenia: Pomidory i paprykę umyć, pomidory pokroić w kostkę, z papryki usunąć gniazda…
Listy
Papryka na grecki sposób
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 kg czerwonej i żółtej papryki / około 15 sztuk/ 8 ząbków czosnku ½ szklanki oliwy z oliwek przyprawa typu Vegeta do smaku Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, osuszyć, sparzyć, usunąć skórkę, usunąć gniazda nasienne, przekroić na ćwiartki, wyłożyć do umytych i wyparzonych słoiczków. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą, doprawić do…
Listy
Kolorowa sałatka z porów z warzywami i orzechami
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 marchewki 2 cebule 25 dkg czerwonych rzodkiewek 1 kg porów/ białe części/ 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka chili 3 łyżki soli 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżką octu winnego Sposób przyrządzenia: Pory czyścić, umyć i pokroić w plastry. Marchewkę umyć , obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewkę umyć, oczyścić…