Składniki: 50 dkg kiszonej kapusty 60 dkg udek z kurczaka 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 1 kostka rosołowa 2 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Kapustę pokroić na krótsze kawałki, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, odcedzić. Ponowione zalać wodą i gdy zawrze odcedzić. W międzyczasie w rondlu…
Tag: kiszona
Nie posortowane
Kotlet wieprzowy w kapuście
by Roman • • 0 Comments
Składniki: 4 grube kotlety ze schabu, z kostką lub bez 50 dkg kiszonej kapusty 2 ząbki czosnku drobno posiekane ½ szklanki bulionu mięsnego 2 łyżki oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1 cebula pokrojona w pół plasterki 1 łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kotlety lekko rozbić, przyprawić solą, pieprzem i natrzeć czosnkiem, odstawić na…
Półmięsne
Kotlet wieprzowy w kapuście
by Roman • • 1 Comment
Składniki: 4 grube kotlety ze schabu, z kostką lub bez 50 dkg kiszonej kapusty 2 ząbki czosnku drobno posiekane ½ szklanki bulionu mięsnego 2 łyżki oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1 cebula pokrojona w pół plasterki 1 łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kotlety lekko rozbić, przyprawić solą, pieprzem i natrzeć czosnkiem, odstawić na…
Półmięsne
Wykwintny bigos alzacki
by Roman • • 0 Comments
Składniki:
-
- 2 kg kiszonej kapusty dobrze wypłukanej i odciśniętej
- 25 dkg szynki pokrojonej w kostkę
- 50 dkg polędwiczek wieprzowych pokrojonych w kostkę
- 50 dkg kiełbasy wędzona pokrojonej w plastry
- 50 dkg białej kiełbasy pokrojonej w plastry
- 3 szklanki białego wina półwytrawnego
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 25 dkg chudego boczku pokrojonego w kostkę
- 2 cebule, obrane i pokrojone grubo
- 3 marchewki pokrojone w plasterki
- ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
- 2 kwaśne jabłka, obrane, grubo pokrojone
- 2 liście laurowe
- 10 całych ziaren pieprzu
- 10 jagód jałowca
- 4 goździki
- sól, pieprz
Sałatki na zimię
Sałatka z białej kapusty kiszona
by Maria • • 0 Comments
Składniki: biała kapusta sól, pieprz marchewka papryczki ostre nasiona fenkułu włoskiego Sposób przyrządzenia: Przygotować wszystkie składniki sałatki.Obraną marchewkę zetrzeć na tarce w taki sposób aby powstały długie słomki. Kapustę podzielić na ćwiartki, usunąć głąb, każdą część przekroić na połowę. W wyparzonym dużym słoju układać warstwami wszystkie składniki sałatki. Ubijać tłuczkiem do ziemniaków tak aby usunąć…