Składniki: 17 dag margaryny 15 dag cukru 4 jaja 30 dag mąki 50 ml rumu lub koniaku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśniej śmietany 10 dag rodzynek 25 dag mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie i laskowe, daktyle, śliwki, morele, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa), Sposób wykonania: Bakalie pokroić, zalać alkoholem, odstawić na ok.…
Tag: keks
Ciasta
Keks Diany
by Diana Klonowska • • 0 Comments
Składniki:
- 1 szklanka z „czubkiem” mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 2 łyżki maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka bakalii (mogą być: rodzynki, orzechy włoskie, śliwki suszone, pestki słonecznika, pestki dyni, płatki migdałowe, skórka z pomarańczy lub według własnego smaku)
Ciasta
Keks angielski
by Reneti • • 0 Comments
Składniki: Wziąć wagowo tyle samo jaj, maki, cukru pudru i masła (np na kilogram gotowego ciasta po 20 dag +3 jaja) dodatki (na 20 dag mąki) bakalie: 10 dag rodzynek, trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej, można orzechy, figi, morele, itp w sumie około 10-20 dag szczypta soli, płaska łyżeczka proszku do pieczenia zapach- według uznania: klasycznie,…
Ciasta
Keks tropikalny
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 19 dkg miękkiego masła 19, 5 dkg cukru 19 dkg wybitych ze skorupek jaj ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 19 dkg dobrej mąki skórka otarta z ¼ cytryny 9,5 dkg kondensowanych wiśni 9,5 dkg kondensowanych skórek pomarańczy 9,5 dkg kondensowanej cytryny 12 dkg rodzynek 3 dkg posiekanych migdałów 1/3 szklanki rumu Sposób przyrządzenia: Wymieszać…
Ciasta drożdrzowe
Keks drożdżowy Ewy
by Ewa Warzeszkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 1/2 litra mleka 1 kg. mąki 2 torebki drożdży dr Otkera 4 jajka 1 szklanka cukru 1/4 kostki margaryny 1 łyżka oleju szczypta soli po jednej szklance bakalii (rodzynki, morele, figi, daktyle, orzechy, migdały, śliwki suszon Sposób przyrządzenia: Do garnka wlać mleko, dodać tłuszcz, cukier, olej i szczyptę soli, podgrzać aż się wszystko rozpuści.…