Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: keks

Keks świąteczny

Składniki: 17 dag margaryny 15 dag cukru 4 jaja 30 dag mąki 50 ml rumu lub koniaku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśniej śmietany 10 dag rodzynek 25 dag mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie i laskowe, daktyle, śliwki, morele, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa),   Sposób wykonania: Bakalie pokroić, zalać alkoholem, odstawić na ok.…

Keks Diany

 

Składniki:

 

  • 1 szklanka z „czubkiem” mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka bakalii (mogą być: rodzynki, orzechy włoskie, śliwki suszone, pestki słonecznika, pestki dyni, płatki migdałowe, skórka z pomarańczy lub według własnego smaku)

Keks angielski

Składniki: Wziąć wagowo tyle samo jaj, maki, cukru pudru i masła (np na kilogram gotowego ciasta po 20 dag +3 jaja) dodatki (na 20 dag mąki) bakalie: 10 dag rodzynek, trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej, można orzechy, figi, morele, itp w sumie około 10-20 dag szczypta soli, płaska łyżeczka proszku do pieczenia zapach- według uznania: klasycznie,…

Keks tropikalny

Składniki: 19 dkg miękkiego masła 19, 5 dkg cukru 19 dkg wybitych ze skorupek jaj ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 19 dkg dobrej mąki skórka otarta z ¼ cytryny 9,5 dkg kondensowanych wiśni 9,5 dkg kondensowanych skórek pomarańczy 9,5 dkg kondensowanej cytryny 12 dkg rodzynek 3 dkg posiekanych migdałów 1/3 szklanki rumu Sposób przyrządzenia: Wymieszać…

Keks drożdżowy Ewy

Składniki: 1/2 litra mleka 1 kg. mąki 2 torebki drożdży dr Otkera 4 jajka 1 szklanka cukru 1/4 kostki margaryny 1 łyżka oleju szczypta soli po jednej szklance bakalii (rodzynki, morele, figi, daktyle, orzechy, migdały, śliwki suszon Sposób przyrządzenia: Do garnka wlać mleko, dodać tłuszcz, cukier, olej i szczyptę soli, podgrzać aż się wszystko rozpuści.…