Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Keks Diany

 

Składniki:

 

  • 1 szklanka z „czubkiem” mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka bakalii (mogą być: rodzynki, orzechy włoskie, śliwki suszone, pestki słonecznika, pestki dyni, płatki migdałowe, skórka z pomarańczy lub według własnego smaku)

Sposób przyrządzenia:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ubitą pianę z białek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Na koniec oprószone mąką bakalie. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Przed podaniem polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Uwagi: Nie dodajemy żadnego tłuszczu do ciasta.

Przepis został nadesłany na konkurs „Ekspresowy konkurs bakaliowy” przez: Diana Klonowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *