Składniki:
- 1 szklanka z „czubkiem” mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 2 łyżki maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka bakalii (mogą być: rodzynki, orzechy włoskie, śliwki suszone, pestki słonecznika, pestki dyni, płatki migdałowe, skórka z pomarańczy lub według własnego smaku)
Sposób przyrządzenia:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ubitą pianę z białek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Na koniec oprószone mąką bakalie. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Przed podaniem polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Uwagi: Nie dodajemy żadnego tłuszczu do ciasta.
Przepis został nadesłany na konkurs „Ekspresowy konkurs bakaliowy” przez: Diana Klonowska