Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: keks

Keks Aliny

Składniki:

 

  • 7-10 dkg rodzynek
  • 7-10 dkg skórki pomarańczowej
  • 7-10 dkg orzechów włoskich
  • 7-10 dkg moreli suszonych
  • 7-10 dkg fig
  • 5 dkg mąki pszennej
  • 2-3 łyżki rumu
  • 25 dkg masła (margaryny)
  • 25 dkg cukru pudru
  • 4 jajka
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 5 dkg mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Keks świąteczny

 

Składniki:

  • 17 dag margaryny
  • 15 dag cukru
  • 4 jaja
  • 30 dag mąki
  • 50 ml rumu lub koniaku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 10 dag rodzynek
  • 25 dag mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie i laskowe, daktyle, śliwki, morele, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa),