Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: keks

Keks

Składniki: 2,5 szklanki mąki 20 dag margaryny 15 dag cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 10 dag rodzynek 15-20 bakalii 60 ml rumu Sposób przygotowania: Bakalie pokroić. Moczyć w rumie przez od 3-5 godz. Margarynę, cukier, sól utrzeć razem na puszystą masę. Ucierając wbijać żółtka. Wsypać mąkę, bakalie oprószone mąką, rum i proszek…

Keks w polewie czekoladowej

Składniki: 4jaja 25dag mąki 100g margaryny lub masła pół porcji proszku do pieczenia 15dag cukru łyżka cukru waniliowego zapach cytrynowy bakalie, wiórka kokosowe, laska wanilii Polewa: pół kostki margaryny 3 łyżki kakao szklanka cukru 7łyżek wody Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Rozdzielić białka od żółtek. Utrzeć margarynę z żółtkami i cukrem dodać…

Jólakaka – keks na islandzki sposób

Skład: 3 szklanki mąki 2 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kardamonu (olejku cytrynowego lub waniliowego) 1 kostka margaryny lub masła (miękkiego) 1 szklanka cukru 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1 szklanka rodzynek 1/4 szklanki kandyzowanych skórek Sposób przyrządzenia: Nagrzać piekarnik do 180°C, wysmarować foremkę o rozmiarach ok. 25 x15 cm. W misce…