Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Keks w polewie czekoladowej

Składniki:


  • 4jaja
  • 25dag mąki
  • 100g margaryny lub masła
  • pół porcji proszku do pieczenia
  • 15dag cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • zapach cytrynowy
  • bakalie, wiórka kokosowe, laska wanilii

Polewa:

  • pół kostki margaryny
  • 3 łyżki kakao szklanka cukru
  • 7łyżek wody


Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Rozdzielić białka od żółtek. Utrzeć margarynę z żółtkami i cukrem dodać bakalie i inne dodatki. Białka ubić na sztywną pianę.
Dodawać żółtka utarte do proszku i mąki na przemian z ubitymi białkami Do wysmarowanej masłem formy wlać ciasto. Piec ok 37 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Margarynę rozpuścić w garnku dodać cukier, wodę i kakao wszystko zagotować ok.2 min ostudzić, polać ciasto i posypać kokosem.
Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *